Door Daniëlle Bouwmeester
Leren saai en schools? Zoveel meer dan de schoolbanken!
Door Daniëlle Bouwmeester-Kempink – Onderwijskundige bij OCD Opleidingen
Denk jij dat leren saai is? Of dat je altijd in de schoolbanken of achter je computer moet zitten om nieuwe kennis op te doen? Dat hoeft zeker niet! Ik help onze klanten juist te kijken naar manieren van ontwikkelen die passen bij hun medewerkers.
Helemaal in deze roerige tijden vind ik het een mooie uitdaging om ook op een veilige manier trainingen aan te bieden. Vooral het creatieve traject vind ik leuk. Bedenken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Maar hoe werkt dat dan? En wat doe ik eigenlijk allemaal gedurende de werkweek?
Leervraag
Ik heb onderwijskunde gestudeerd. Tijdens deze studie leer je te adviseren over hoe je andere mensen aan het leren krijgt. Wat werkt wel en wat werkt niet. Dit doe ik nu al 3 jaar voor OCD. Veel organisaties hebben een grote ‘leervraag’. Ze missen kennis op een bepaald gebied en willen hun medewerkers verder ontwikkelen. Ik vind het gaaf om dan samen met zo’n klant een heel plan te bedenken, zodat medewerkers zich op welke manier dan ook verder kunnen ontwikkelen. Vaak kom ik erachter dat de echte vraag nét even anders ligt dan de oorspronkelijke vraag van de klant. Bijvoorbeeld omdat de medewerkers naast kennis opdoen ook behoefte hebben aan het ontwikkelen van bepaalde sociale vaardigheden of competenties. Dat is die leervraag voor een specifieke doelgroep en met een speciale uitdaging. Daar geef ik dan een advies over of ik ontwikkel samen met klanten een nieuwe leermethode, cursus of e-learning module.
Leren werken met een nieuw systeem
De wereld verandert snel en het komt bij onze klanten best weleens voor dat ze met nieuwe systemen gaan werken. En dat moeten hun medewerkers dan onder de knie zien te krijgen. Op zo’n moment kom ik om mee te denken. Zo had één van onze klanten een mooie uitdaging. Ze gingen werken met een nieuw computersysteem waar ze dagelijkse problemen mee in kaart konden brengen én verbeteren. De digitale vaardigheid van de medewerkers varieerde enorm. Ik heb hiervoor een training gemaakt en die ook gegeven. Met veel persoonlijke aandacht voor de cursisten. Dat een-op-eencontact vind ik mooi en ook heel belangrijk. Daarmee motiveer je mensen net even wat meer. Je ziet wat iemand echt nodig heeft. Zo hebben we na de training ook een helpdesk ingericht, waar de cursisten met vragen terecht konden of soms gewoon even hun ervaring konden delen.
Breinleren
Hoe blijf je iets wat je leert ook goed onthouden? Leuke trainingsdag gehad, maarja dan staat de waan van de dag weer voor de deur. Hoe zorg je nou dat je hersenen het geleerde ook echt opslaan?
Je hersenen hebben ongeveer 10 weken nodig om leerstof echt vast te kunnen houden. Dat is best een lange tijd. Met breinleren kun je ervoor zorgen dat medewerkers wat ze geleerd hebben echt goed opnemen en er ook mee gaan werken! Breinleren is eigenlijk een plan waarmee je steeds de stof uit de training herhaalt. Dit doe je door samen opdrachten te maken. Maar ook door je zintuigen te gebruiken, voldoende zuurstof tot je te nemen en goed te eten.
Dit kan bijvoorbeeld door te wandelen met een collega in de lunchpauze. Tijdens die wandeling bespreek je dan wat jij hebt geleerd van de training. Voor een klant in de jeugdzorg heb ik een plan gemaakt om breinleren in de praktijk te brengen. Om alle medewerkers enthousiast te krijgen, hebben we vlogs gemaakt. Erg leuk om te doen en de medewerkers konden hier in alle drukte toch tijd voor maken. Mooie oplossing dus! Tijdens en na de trainingen gaan ze nu met opdrachten aan de slag en kiezen daarbij zelf welke opdrachten bij hen passen om optimaal te leren.
Bij OCD werken we ook veel met e-learning modules. In deze coronatijd is dat natuurlijk heel handig en veilig. Je kunt gewoon achter je computer een cursus volgen. E-learning biedt veel kansen om snel, tijdens de werkdag en op eigen tempo te leren. De laatste tijd heb ik daarom bestaande fysieke trainingen omgezet naar digitale trainingen of e-learning modules. In verband met eigendomsrechten staan er wat minder voorbeelden online, benader me eens als je meer creatieve leeroplossingen wilt zien!
Nieuwe medewerkers
Je wilt nieuwe medewerkers graag een warm welkom geven, maar introductiebijeenkomsten kosten veel tijd. Hoe lost je dat op? Voor mij een gave uitdaging om mee aan de slag te gaan. Zo heb ik voor een klant in de geestelijke gezondheidszorg hiervoor een e-learning module bedacht. Een eenvoudige module met animaties om het lekker luchtig te houden. De organisatie wordt hierin voorgesteld en de nieuwe medewerker krijgt daarbij praktische informatie. En dat allemaal in één module, kort en krachtig. Scheelt tijd en het is gewoon duidelijk.
Je tijd efficiënt indelen
Veel medewerkers worstelen met hun tijd. En dan vooral met hoe ze die efficiënt indelen rondom alle taken waarmee ze jongleren. Dat merken wij zelf ook. Daarom hebben we bij OCD samen met een klant een training Time management ontwikkeld. De training was in eerste instantie fysiek, maar vanwege tijd hebben ze mij gevraagd om de bestaande training om te zetten naar een digitale cursus. De trainster is vervolgens als een soort stripfiguur in een animatie terechtgekomen. En haar echte stem hoor je dan terug in de e-learning module. Samen met een extern videobureau heb ik de hele training omgezet naar een online cursus. Tof om te doen en de medewerkers van onze klant konden zo nog efficiënter hun tijd indelen.
Meer dan alleen advies
Als onderwijskundige geef ik veel advies en ontwerp ik leervormen en e-learning modules. Maar daarnaast doe ik nog veel meer. Ik help ook bij het borgen van de leerresultaten. Dus bij de vraag hoe je de kennis binnen je organisatie houd. Bijvoorbeeld wanneer er medewerkers weggaan. Waar ik nu ook veel mee bezig ben: microlearnings. Daarmee behandel je één leerdoel in een video of animatie van slechts een paar minuten. Die kun je makkelijk even tussendoor doen op je werk of thuis. Dat is helemaal ideaal in deze coronatijd en zeker niet saai!
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Stuur me een berichtje of kijk eens op www.ocdopleidingen.nl.
** Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.