Zij maakten succesvol gebruik van OCD Opleidingen

Reviews

  • Jouw eigen persoonlijke trainer
  • Altijd een locatie bij jou in de buurt of bij jou op kantoor
  • Effectief en snel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie
Informatie aanvragen
Dat willen we toch allemaal; vloeiend een vreemde taal spreken. Op vakantie in vloeiend Frans een stokbrood bestellen of die zakelijke presentatie in vloeiend en correct Engels presenteren. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee en vertel ik je precies hoe je zo snel mogelijk een taal kunt leren. Dagelijks werken wij met een team van ruim 40 specialisten aan het geven van maatwerktrainingen op het gebied van taal, zoals Engels, Duits en Frans.  Met trainers en kandidaten zoeken wij naar manieren om de inzet zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Leren is voor iedereen.  

Laten we maar eens beginnen om een aantal misverstanden uit de wereld te helpen. Zo ben je nooit te oud om te leren, kan je prima vorderingen maken, al snapte je er op school niets van en de “talenknobbel” bestaat niet.  Wij horen het vaak. Ik ben ook veel te oud om nog een nieuwe taal te leren. En dit ging veel sneller en makkelijker toen ik nog jong was. Allemaal open deuren, die eigenlijk of in ieder geval maar deels waar zijn. Wat we ons goed moeten beseffen is het volgende. Leren van een taal, verloopt anders op je 45e dan op je 14e. Als we ons daarvan bewust zijn dan komt er ruimte om ook te beseffen dat anders niet beter of slechter betekent.  Het is gewoonweg zo dat je op je 14e een andere manier nodig hebt om te leren dan op latere leeftijd.

Ik snapte er op school al niets van.

Het tweede misverstand is een hardnekkige. Veel kandidaten en deelnemers spiegelen zichzelf op latere leeftijd nog steeds aan die persoon van de middelbare school als het gaat om leren. Een volkomen verkeerd uitgangspunt. Inmiddels zijn de meesten een heel leven verder. Sociaal zijn ze van muurbloempje uitgegroeid tot wereldburger die volop in het leven staat. Geven ze leiding aan een grote afdeling, reizen de wereld over of werken in ieder geval in een functie waarbij het spreken van een tweede taal belangrijk is. Kortom er zijn grote veranderingen geweest. Als je jezelf eens vergelijkt met jezelf op 14 jarige leeftijd. Hoeveel overeenkomsten zijn er dan nog? Niet veel verwacht ik. Precies om die reden is het niet van belang of je goed of slecht was op school. Het is van belang of je nu goed of slecht wil zijn in het leren van die taal. Want uiteindelijk is het vooral inzet, aandacht, tijd en doorzettingsvermogen die het verschil maken.

De talenknobbel bestaat niet.

Waar de andere kinderen een talenknobbel hebben, heb ik een kuiltje grapte cabaretier Fons Jansen al in de jaren 90 (zie link…..)  Maar uit onderzoek kunnen we opmaken dat de talenknobbel niet bestaat. Wel zijn er gebieden in de hersenen ontdekt die betrokken zijn bij taal, maar het is duidelijk geworden dat het taalvermogen van de mens niet op één plek zit in de hersenen, zelfs niet alleen in de rechter- of linkerkant van de hersenen. Het totaal blijkt een heel gecompliceerd samenspel van netwerken. Waarom is er dan een gevoelsmatig verschil tussen de een en de ander? Daarvoor moeten we even kijken naar de eigenschappen die algemeen worden aangeduid als nodig voor het leren van een taal. Dit zijn
  • Motivatie
  • Interesse
  • Inzet
  • Vasthoudendheid
Vanuit deze gedachte kan je stellen dat we geen talenknobbel hebben, maar dat we een talent voor talen kunnen ontwikkelen. Simpelweg door op het juiste moment (interesse) de juiste keuze te maken (motivatie) en daarvoor te gaan (inzet) en vol te houden (vasthoudendheid), dan komt het vanzelf goed. Nu we dit allemaal weten kunnen we ons verder focussen op de manieren die wel werken om een taal te leren.

Met deze 7 tips kun je binnen no-time een taal leren

Tip 1 Start met vlot spreken voor correct spreken

Om een taal goed te spreken moet ik de grammatica foutloos toe kunnen passen. Dat is natuurlijk waar, maar niet altijd het juiste uitgangspunt als het gaat om het leren van een taal. Het is belangrijk om jezelf af te vragen voor welk doel je aan het leren bent. Gaat het om een diplomatieke functie op hoog niveau in het buitenland of wil je jezelf vooral verstaanbaar maken tijdens een borrel? Naarmate je verder komt in het ontwikkelen van je taalvaardigheden dan is het vanzelfsprekend belangrijk dat je de grammatica foutloos kunt toepassen. Maar in eerste instantie is het veel belangrijker dat je een bepaalde flow weet aan te brengen. Zorg ervoor dat je gaat communiceren. Praat veel, vaak en zo ontspannen mogelijk. Je gesprekspartners zullen je de kleine grammatica fouten vergeven en door het praten, lezen en schrijven ben je veel sneller in staat om jezelf de taal eigen te maken.

Tip 2 Oefen vaak maar kort

Probeer maar eens 8 uur in de week vrij te maken om een taal te leren. Dat zal voor bijna iedereen een grote uitdaging zijn. Maar er zijn wel veel kleine momentje op een dag (ontbijt, lunch, autorit, sport) waarop je wel stukjes informatie tot je kan nemen. Zorg dat je beschikt over de juiste middelen om jezelf kort, maak vaak te trainen. Denk bijvoorbeeld aan een Engelstalige krant tijdens het ontbijt. Lunchen met die Duitse collega of met een oefen CD de auto in. Een taal leren is een proces. Zorg dat je dit proces aan de gang houdt.

Tip 3 Oefen met materiaal dat je aanspreekt (krant, muziek, tv)

Leren hoeft niet saai te zijn. Veel mensen hebben nog steeds het ouderwetse klasje in hun hoofd als ze denken aan het leren van een taal. Vanzelfsprekend kan het erg helpen om via een gestructureerde trainer of docent de stof eigen te maken, maar er zijn veel alternatieven die helemaal niet vervelend zijn.
Muziek
Muziek is denk ik een van de mooiste vormen om je te helpen bij het leren van een taal. Wist je dat zingen ook helpt om de stof vast te houden? Maar wat je kan doen is, bij een lied dat je mooi vind, de lyrics te printen en op die manier al luisterend en als je het leuk vind, zingend de woorden te leren.
TV/Film
Begin eens aan een Duitse film of een Engelse serie. Gewoon helemaal vanaf start, geen ondertitels maar beleven. Je zult merken dat je al snel steeds meer en meer van het verhaal begint te begrijpen.
Krant
Mooie manier om in alle rust te werken aan je woordenschat, taalbegrip en zinsopbouw. De krant lees je in je eigen tempo op een moment waarop het jou uitkomt. Je kan variëren van een krant die makkelijk is geschreven tot een krant die zich juist richt op hoger opgeleiden, kortom alle keus van de wereld.

Tip 4 zoek hulp bij een native speaker

Wie kent de taal beter dan een native speaker. Wil je Engels leren, praat dan met een Engelsman. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk, maar wellicht zijn er diverse expats op je werk aanwezig. Zij willen vast en zeker Nederlands leren, dus help elkaar. Spreek af 5 minuten in het Engels en daarna 5 minuten in het Nederlands met elkaar te praten. Op deze manier hebben beide partijen een leermoment aan het gesprek.

Tip 5 Kies een stijl om een taal te leren die bij je past

Zoals we al hebben gezien is het vooral de leerstijl die het verschil maakt. Ieder persoon functioneert het best bij een andere leerstijl. Zo volgt de ene persoon het liefst een les, waarbij de andere persoon de stof sneller oppikt door het luisteren van muziek of het kijken van films zonder ondertiteling.

Tip 6 De aanhouder wint

Zolang je bezig blijft met het leren van de taal, zal deze alleen maar positieve vorderingen maken. Je zult er nooit op achteruit gaan, behalve als je je niet meer bezig houdt met de taal leren. Bezig blijven met het leren van de door u gekozen taal is dus erg belangrijk, de aanhouder wint!

Tip 7 Geniet van je vorderingen

Gebruik de zinnen en woorden die je geleerd hebt in de praktijk, probeer te gaan praten in de taal die je aan het leren bent. Op deze manier maak je de taal eigen, waardoor de taal natuurlijker aan gaat voelen en o.a. de uitspraak steeds beter wordt.

Andere leuke bronnen over "snel een taal leren"

Gratis intake gesprek
Vraag een gratis intakegesprek aan en krijg een persoonlijk leeradvies.

** Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.

Wat anderen over ons zeggen

    Reviews