De waarde van een medewerker

Wat is een medewerker waard? Die vraag stelde ik mezelf net voordat ik begon aan het schrijven van deze column. Dat had ik beter niet kunnen doen, want plak daar maar eens een prijskaartje op. Hoe ga je dat meten? Op basis van salaris, competenties, of op basis van dienstjaren? Een onmogelijke opgave kan ik u inmiddels vertellen.

Micha te Wieske

Duurzaam inzetbaar is de trend

Maar waarom wil ik het eigenlijk weten? Op die vraag kan ik gelukkig wel snel antwoorden, omdat ik zie dat er veel wordt geïnvesteerd in de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. We houden hem of haar immers graag fit, gelukkig, gezond en vooral up-to-date! En als opleider spreekt dat laatste mij natuurlijk aan, maar waar komt die drang vandaan?

Human capital als brug naar de toekomst

Meer dan ooit zijn wij de waarde van medewerkers gaan zien en gebruiken. We weten dat ze langer mee moeten kunnen dan ooit tevoren. En vergeet niet dat de wereld in een rap tempo aan het veranderen is. Pas als we een medewerker op de juiste waarde weten te schatten, kunnen we de juiste middelen inzetten om hem of haar ook op waarde te houden.

Van onschatbare waarde

Laten we eerlijk zijn! Het antwoord op mijn vraag is eigenlijk heel eenvoudig. Een goede medewerker is natuurlijk van onschatbare waarde. We eisen als maatschappij steeds meer. Lange openingstijden, snelle leveringen, persoonlijk contact en vul maar in.

Ik durf te zeggen dat we daarbij soms vergeten dat al die inzet opgebracht moet worden door mensen net als u en ik. Dan is het duurzaam inzetbaar houden van onszelf en onze collega’s ineens niet meer zo gek. Sterker nog, in de komende jaren komt er steeds meer internationalisering en digitalisering op ons af. Tijd om ons te wapenen met kennis en kunde.

Subsidies kunnen helpen

Wie mijn columns de afgelopen tijd heeft gelezen, weet dat ik graag schrijf over de kracht van subsidies en hoe die een boost kunnen geven aan het investeren in uw medewerkers. Zo zijn er dus ook subsidies die de investering in duurzame inzetbaarheid aanjagen. Denk maar eens aan de ESF subsidie, SLIM subsidie of het aankomende STAP budget.

Allemaal mogelijkheden om uw bedrijf en uw medewerkers weer helemaal klaar te maken voor de toekomst. Wilt u hierover eens van gedachten wisselen? Neem dan gewoon contact met mij op.

Auteur

Micha te Wieske is na zijn studie HRM aan de AMA in Deventer gestart met het organiseren van bedrijfstrainingen op het gebied van talen zoal Engels en Duits en diverse Microsoft trainingen met onder andere Sharepoint en Excel. En, zoals je van een moderne opleider mag verwachten, zijn wij ook volop bezig met digitaal leren, oftewel e-learning.

Micha te Wieske
Datum: Deventer 7 april 2021