Het Europees Referentiekader voor Talen

Hoe is het ontstaan en hoe werkt het

Het Europees Referentiekader voor Talen (ERK) biedt een gemeenschappelijke standaard voor het beoordelen van taalvaardigheid in verschillende talen, waaronder het Engels. Ook binnen OCD Opleidingen maken we gebruik van het ERK omdat het dus een internationaal erkende maatstaf is om taalniveaus in te kunnen schalen. In dit blog zullen we ons richten op waarom het ERK is ontwikkeld en hoe het van toepassing is de verschillend talen die ermee worden ingeschaald. 

 

Het ontstaan van het Europees Referentiekader voor Talen

Het Europees Referentiekader voor Talen (ERK) is ontwikkeld door de Raad van Europa, een internationale organisatie die is opgericht om de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat te bevorderen en te beschermen. Het ERK is ontwikkeld om taalonderwijs en taalbeoordeling in Europa te harmoniseren en om een gemeenschappelijk kader te bieden voor het beschrijven en beoordelen van taalvaardigheid.


Het ERK is ontwikkeld omdat er in Europa behoefte was aan een gemeenschappelijke standaard voor het beoordelen van taalvaardigheid in verschillende talen. Voordat het ERK werd ontwikkeld, waren er verschillende systemen en methoden in gebruik in verschillende landen, waardoor het moeilijk was om de taalvaardigheid van individuen te vergelijken en te evalueren. Het ERK heeft daar verandering in gebracht door een gemeenschappelijke standaard te bieden die kan worden gebruikt in alle Europese landen.


Het ERK heeft ook als doel om de mobiliteit en kansen van studenten en professionals op de arbeidsmarkt te vergroten. Door een gemeenschappelijke standaard te bieden voor taalvaardigheid, kunnen studenten en professionals hun taalvaardigheid gemakkelijker aantonen en kunnen werkgevers gemakkelijker beoordelen welke taalvaardigheden nodig zijn voor bepaalde functies.


Sinds de ontwikkeling van het ERK in 2001 is het uitgegroeid tot een internationaal erkend kader voor het beoordelen van taalvaardigheid. Het wordt niet alleen in Europa gebruikt, maar ook in andere delen van de wereld. Het ERK heeft daarmee bijgedragen aan de ontwikkeling van een gemeenschappelijke taal voor communicatie en samenwerking op internationaal niveau.


Hoe werkt het ERK

Het ERK is dus ontwikkeld om de taalvaardigheid van individuen te beschrijven en te beoordelen op een schaal van A1 tot C2. Elk niveau komt overeen met een bepaalde set vaardigheden en competenties die de taalgebruiker in staat stelt om effectief te communiceren in de betreffende taal. 

 

Niveau A1 staat voor "beginner" en is bedoeld voor mensen die net beginnen met het leren van de Engelse taal. Op dit niveau zijn de taalgebruikers in staat om eenvoudige gesprekken te voeren en alledaagse taal te begrijpen en te produceren.

 

Niveau A2 staat voor "elementair" en is bedoeld voor mensen die al wat meer ervaring hebben met het leren van de Engelse taal. Op dit niveau kunnen taalgebruikers zich al wat beter uitdrukken en begrijpen ze al wat complexere zinnen en woorden.

 

Niveau B1 staat voor "onafhankelijke gebruiker" en is bedoeld voor mensen die zich al redelijk comfortabel voelen in het Engels. Op dit niveau kunnen taalgebruikers goed communiceren in de taal en begrijpen ze een breed scala aan onderwerpen.

 

Niveau B2 staat voor "gevorderde gebruiker" en is bedoeld voor mensen die zich al zeer comfortabel voelen in het Engels. Op dit niveau kunnen taalgebruikers complexe teksten lezen en schrijven, kunnen ze spontaan en vloeiend spreken en begrijpen ze impliciete betekenissen.

 

Niveau C1 staat voor "vaardige gebruiker" en is bedoeld voor mensen die de taal op een hoog niveau beheersen. Op dit niveau kunnen taalgebruikers bijna net zo goed communiceren als een native speaker en kunnen ze moeilijke onderwerpen bespreken en schrijven.

 

Niveau C2 staat voor "meester" en is bedoeld voor mensen die de taal op het hoogste niveau beheersen. Op dit niveau kunnen taalgebruikers complexe teksten en literatuur lezen en schrijven en kunnen ze de taal op hoog niveau gebruiken in alle mogelijke situaties.

 

Het ERK is een belangrijk instrument voor taalonderwijs en -beoordeling in Europa en wordt inmiddels wereldwijd erkend als een belangrijke standaard voor taalvaardigheid. Het helpt niet alleen bij het vaststellen van een gemeenschappelijke standaard, maar ook bij het verbeteren van het taalonderwijs en het vergroten van de mobiliteit en kansen van studenten en professionals op de arbeidsmarkt. 

 

Binnen OCD Opleidingen hebben we onze eigen vertaalslag gemaakt op de definities van het ERK zodat het makkelijker leest en duidelijker te interpreteren is. Zo kunnen we samen kijken op welk niveau jij nu zit.

Gratis taalvaardigheid test
Test je Taalvaardigheid en krijg gratis persoonlijk advies van onze docenten
Bel voor meer informatie

Ons aanbod cursussen en trainingen

Waarom een training volgen bij OCD Opleidingen?

  • Jouw eigen persoonlijke trainer
  • 8.7 klantwaardering
  • Leren in kleine groepen of 1-op-1
  • Flexibel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie
  • Altijd een locatie bij jou in de buurt of bij jou op kantoor
  • Effectief en snel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie

Volg OCD Opleidingen ook op sociale media: