Engels leren bij OCD Opleidingen:

Kom bij ons je grenzen verleggen

 • Jouw eigen persoonlijke trainer
 • Altijd een locatie bij jou in de buurt of bij jou op kantoor
 • Effectief en snel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie
 • Je zelfvertrouwen vergroten
Informatie aanvragen

Het belang van de Engelse taal 

Engels leren is tegenwoordig belangrijker dan ooit, aangezien het een van de meest gesproken talen ter wereld is en wordt gebruikt in veel internationale zakelijke en academische instellingen.  

Het beheersen van de Engelse taal biedt veel voordelen, zoals toegang tot meer informatie en betere communicatie met mensen uit verschillende delen van de wereld. Het kan ook helpen bij het verbeteren van kansen op de arbeidsmarkt, aangezien veel internationale bedrijven en organisaties Engels als zakelijke taal gebruiken.

 

Groei van de Engelse taal 

Engels wordt over de hele wereld gesproken vanwege de geschiedenis en politieke invloed van het Britse rijk. Tijdens de koloniale periode verspreidde het Britse rijk haar macht en invloed over veel delen van de wereld en bracht ze Engels mee als taal van handel en communicatie. Ook de opkomst van de Verenigde Staten als supermacht en de dominantie van het Engels als lingua franca in de internationale zaken en diplomatie versterkte de populariteit van de taal. 

Vandaag de dag is Engels een van de meest gebruikte talen in de wereld, en wordt het vaak gebruikt als tweede of zakelijke taal in veel landen. Ook in de informatica en de technologie is Engels de standaardtaal, wat het nog belangrijker maakt voor mensen die willen deelnemen aan deze industrieën. 

Kortom, de populariteit van Engels is te wijten aan politieke en historische invloeden, evenals de praktische waarde van het beheersen van de taal in de moderne wereld. 

 

Redenen om Engels te willen leren 

Er zijn veel redenen waarom mensen Engels willen leren. Hieronder staan een paar van de meest voorkomende: 

 • Internationale communicatie: Engels is een van de meest gesproken talen in de wereld en wordt vaak gebruikt als gemeenschappelijke taal voor internationale communicatie. Als je de taal beheerst, kun je communiceren met mensen uit verschillende landen en culturen. 
 • Zakelijke voordelen: Veel internationale bedrijven en organisaties gebruiken Engels als zakelijke taal. Daarnaast wordt Engels steeds vaker gebruikt in vakjargon. Als je de taal beheerst, kun je deelnemen aan internationale zaken en vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt. 
 • Toegang tot meer informatie: Veel boeken, podcasts artikelen en websites zijn geschreven in het Engels. Hierdoor zorgt het beheersen van de Engelse taal er voor dat je toegang krijgt tot een veel groter aanbod aan informatie en kennis. 
 • Persoonlijke groei: Het leren van een nieuwe taal is uitdagend en verrijkend. Het vergroot je vermogen om te communiceren en verbetert je cognitieve vaardigheden, zoals concentratie en geheugen. 

Kortom, er zijn veel praktische en persoonlijke redenen om de Engelse taal te leren. Of je nu zakelijke doelen hebt, je persoonlijke groei wilt verbeteren of gewoon geïnteresseerd bent in andere culturen, Engels leren is een waardevolle investering. 

 
Informatie Engels leren aanvragen
 

Engels leren: de basis leggen 

De basis van de Engelse taal, zo niet elke taal, onder de knie krijgen is een uitdaging, maar ook een bevredigende ervaring. Het is een van de meest gesproken talen ter wereld en een noodzakelijke vaardigheid in veel beroepen en culturen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de basis van de Engelse taal te leren: 

 • Verdiep je in de grammatica: Leer de basisregels van de Engelse grammatica, zoals vervoegingen, zinsopbouw en tijdsvormen van werkwoorden. Probeer deze regels in praktijk te brengen door oefeningen en kleine opdrachten. 
 • Oefen Engels spreken: Probeer zo veel mogelijk te spreken en te luisteren naar andere Engelse  native speakers. Dit kan door bijvoorbeeld Engelse podcasts of televisieprogramma's te bekijken, of door een taalpartner te vinden om mee te communiceren. 
 • Vergroot je vocabulaire: Maak een lijst van nieuwe woorden die je tegenkomt en probeer deze in gesprekken of schrijfopdrachten te gebruiken. Oefen ook het herkennen en gebruiken van uitdrukkingen en gezegden. 
 • Lees veel: Probeer veel Engelse teksten te lezen, zoals boeken, krantenartikelen en websites. Dit zal je niet alleen helpen je vocabulaire te vergroten, maar ook om de Engelse taal en cultuur beter te begrijpen. 
 • Gebruik technologie: Er zijn veel apps en websites die speciaal zijn ontworpen om mensen te helpen bij het leren van de Engelse taal. Maak gebruik van deze hulpmiddelen om je kennis en vaardigheden te verbeteren. 
 • Volg een training om je Engelse taalgebruik te verbeteren en te oefenen.  

Het is belangrijk om te onthouden dat het leren van een nieuwe taal tijd en volharding vereist.

 

Verschillende lesvormen om de Engelse taal te leren (spreken)

Er zijn veel verschillende lesvormen om Engels mee te leren, elk met zijn eigen unieke voordelen. Hier zijn enkele populaire methoden: 

 • Klassikaal onderwijs: Klassikaal onderwijs biedt de mogelijkheid om directe interactie te hebben met een docent en andere studenten. Hierdoor kun je snel en efficiënt vragen stellen en feedback krijgen. Het klassikaal onderwijs is ook een goede optie als je een gevoel van verantwoordelijkheid nodig hebt om je studies vol te houden. 
 • Online cursussen: Online cursussen zijn flexibel en kunnen op elk moment en op elke locatie worden gevolgd. Hierdoor zijn ze een geschikte optie voor mensen met een druk schema of die ver van een taalschool verwijderd zijn. Online cursussen zijn vaak betaalbaar en bieden een brede waaier aan lesmateriaal, van video-tutorials tot interactieve oefeningen. 
 • Taaluitwisseling: Taaluitwisseling is een uitstekende manier om Engels te leren terwijl je tegelijkertijd een andere taal en cultuur leert kennen. Hierdoor kun je niet alleen je taalvaardigheden verbeteren, maar ook nieuwe culturele ervaringen opdoen. 
 • En tot slot individuele lessen. Individuele lessen bieden een meer persoonlijke en op maat gemaakte aanpak. Hierdoor kun je specifieke vragen stellen en je eigen tempo en niveau bepalen. Individuele lessen zijn ook een goede optie als je specifieke doelen hebt, zoals het verbeteren van je zakelijke Engels. OCD Opleidingen is een aanbieder van individuele maatwerktrainingen. We vertellen je dan ook graag meer over onze werkwijze en de mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Laat hiervoor onderaan de pagina jouw gegevens achter.   
Informatie Engels leren aanvragen

Belangrijk om te onthouden is dat er is geen enkele lesvorm is die het beste is voor iedereen. Het is belangrijk om te overwegen wat het beste bij jouw persoonlijke situatie en leerbehoeften past voordat je een beslissing maakt.  

 

Het Europees Referentiekader voor talen en de Engelse taalniveaus 

Het Europees Referentiekader voor de talen (ERK) beschrijft de verschillende niveaus van beheersing van onder andere de Engelse taal. Het ERK is een geharmoniseerde benadering van taalbeoordeling die door Europese landen wordt erkend en gebruikt. Het ERK is bedoeld om vergelijkbaarheid tussen verschillende certificeringen en kwalificaties in verschillende landen te waarborgen. 

Voor de Engelse taal beschrijft het ERK zes competenties: luisteren, spreken, lezen, schrijven, grammatica en vocabulaire. Elk niveau van het ERK is beschreven door uitgebreide criteria die precies aangeven wat nodig is om het niveau te bereiken. Het ERK beschrijft bijvoorbeeld op welke niveaus iemand verstaanbare en effectieve gesprekken kan voeren, of iemand in staat is om zelfstandig Engelse teksten te begrijpen en te analyseren. 

OCD Opleidingen gebruikt in haar inschatting van jouw Engelse taalniveau ook het ERK. Wij hanteren de volgende omschrijvingen van de verschillende taalniveaus: 

A1: Kan vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen, gericht op de bevrediging van concrete behoeften, begrijpen en gebruiken. Kan zichzelf aan anderen voorstellen en kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar hij/zij woont, wie hij/zij kent en dingen die hij/zij bezit. Kan op een simpele wijze reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is om te helpen. 

A2: Kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang (bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, werk). Kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van directe behoeften beschrijven. 

B1: Kan de belangrijkste punten begrijpen uit duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en in de vrije tijd. Kan zich redden in de meeste situaties die kunnen optreden tijdens reizen in gebieden waar de taal wordt gesproken. Kan een eenvoudige lopende tekst produceren over onderwerpen die vertrouwd of die van persoonlijk belang zijn. Kan een beschrijving geven van ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities en kan kortredenen en verklaringen geven voor meningen en plannen.  

B2: Kan de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst begrijpen, zowel over concrete als over abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen in het eigen vakgebied. Kan zo vloeiend en spontaan reageren dat een normale uitwisseling met moedertaalsprekers mogelijk is zonder dat dit voor een van de partijen inspanning met zich meebrengt. Kan duidelijke, gedetailleerde tekst produceren over een breed scala van onderwerpen; kan een standpunt over een actuele kwestie uiteenzetten en daarbij ingaan op de voor-en nadelen van diverse opties. 

C1: Kan een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten begrijpen en de impliciete betekenis herkennen. Kan zichzelf vloeiend en spontaan uitdrukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken. Kan flexibel en effectief met taal omgaan ten behoeve van sociale, academische en beroepsmatige doeleinden. Kan een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen produceren en daarbij gebruikmaken van organisatorische structuren en verbindingswoorden. Onafhankelijke gebruiker 

C2: Kan vrijwel alles wat hij of zij hoort of leest gemakkelijk begrijpen. Kan informatie die afkomstig is uit verschillende gesproken en geschreven bronnen samenvatten, argumenten reconstrueren en hiervan samenhangend verslag doen. Kan zichzelf spontaan, vloeiend en precies uitdrukken en kan hierbij fijne nuances in betekenis, zelfs in complexere situaties, onderscheiden. 

Voor wie Engelse vaardigheden wil verbeteren of aantonen, is het ERK een belangrijk hulpmiddel. Bedrijven en instellingen die internationale communicatie en samenwerking bevorderen, kunnen het ERK ook gebruiken om de Engelse taalbeheersing van hun medewerkers en zakenpartners beter te beoordelen. Op deze manier kan het ERK bijdragen aan verbetering en versterking van communicatie en samenwerking op Europees niveau.  

 

Engels leren met ons aanbod Engelse taaltrainingen

De taaltrainingen Engels die OCD Opleidingen aanbiedt zijn allemaal op maat zodat ze zo optimaal mogelijk bijdragen aan jouw taalontwikkeling. Maar hoe doen wij dat nou eigenlijk? Door middel van een persoonlijk intakegesprek achterhalen we jouw ontwikkelvraag. Waarom wil je nou eigenlijk Engels leren en waar heb je het voor nodig? Voorafgaand aan dit intakegesprek nemen we onze taaltest Engels af om te onderzoeken op welk niveau jouw Engels op dit moment is. Met de informatie die we uit de taaltest en het intakegesprek halen stellen we een persoonlijk studieadvies en offerte voor jouw training Engels op.   

Wanneer jij akkoord geeft gaan we aan de slag! We koppelen je  aan een ervaren trainer/docent die een persoonlijke kennismaking met jou plant. Dit gesprek is het startpunt van de taaltraining Engels. Onze training Engels kent een praktijkgerichte aanpak. Theorie, grammatica en diverse praktische oefeningen volgen elkaar op waardoor er altijd ruimte is voor jouw leer- en ontwikkelvraag, die altijd centraal staat. Wij zijn pas tevreden wanneer jij dat bent. 

Na afloop van de cursus Engels ontvang je altijd een OCD Opleidingen certificaat van de desbetreffende cursus Engels. Hierop staat o.a. je Engelse taal score, zodat je je niveau kan aantonen. Dus kom bij OCD Opleidingen Engels leren en vraag nu nog een gratis intakegesprek aan. 

Informatie Engels leren aanvragen
Gratis taalvaardigheid test
Test je Taalvaardigheid en krijg gratis persoonlijk advies van onze docenten
Bel voor meer informatie
In 4 stappen naar jouw persoonlijke training op maat!
Weten, Meten, Bespreken en Adviseren, dé OCD Methodiek
Stap 1
-weten-
We brengen samen jouw wensen en behoeften in kaart.

Met een online vragenlijst gaan we jouw leervragen in kaart brengen.
Stap 2
-meten-
We brengen samen jouw startniveau in kaart.

Op basis van een professionele test meten we je startniveau.
Stap 3
-bespreken-
In een gesprek bepalen we wat de beste aanpak voor jou is.

Met één van onze studieadviseurs bespreek je stap 1 & 2.
Stap 4
-adviseren-
Jij ontvangt een persoonlijk leeradvies en offerte voorstel.

Op basis van alle uitkomsten adviseren wij jou over de beste manier om jouw leerdoelen te behalen.
 • Training op maat
 • 1 op 1 met een trainer
 • Passend in jouw agenda
 • Op jouw tijden en dagen

vraag nu je gratis intake aan

Waarom een Engelse taaltraining van OCD Opleidingen?

 • Jouw eigen persoonlijke trainer
 • 8.7 klantwaardering
 • Leren in kleine groepen of 1-op-1
 • Flexibel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie
 • Altijd een locatie bij jou in de buurt of bij jou op kantoor
 • Effectief en snel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie

Volg OCD Opleidingen ook op sociale media: