De mogelijkheden van de Tel mee met Taal subsidie.

Waarom investeren in de Nederlandse taal- en digitale vaardigheden van je team belangrijk is!

In de snel veranderende professionele wereld is het van groot belang om te blijven investeren in de vaardigheden van je team. Werkgevers en werknemers hebben een uitstekende kans via de "Tel mee met Taal" subsidieregeling. Elk jaar is er subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het verbeteren van de basisvaardigheden van werknemers. De aanvraagperiode loopt van 1 januari tot en met 29 februari 2024.

Waarom investeren in basisvaardigheden op de werkvloer belangrijk is

Het investeren in basisvaardigheden, zoals taal, rekenen, of digitale vaardigheden, biedt voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Minder fouten op de werkvloer, verminderde werkstress, lager ziekteverzuim, verhoogd zelfvertrouwen, en verbeterde zelfstandigheid zijn enkele voordelen. Na een taalcursus op de werkvloer merken werkgevers vaak dat medewerkers efficiënter communiceren en zich meer betrokken voelen bij de organisatie.

Subsidie beschikbaar voor diverse opleidingstrajecten

Werkgevers kunnen subsidie aanvragen voor scholing om de taalvaardigheid, rekenvaardigheid, en/of digitale vaardigheden van hun werknemers te verbeteren. Deze subsidie is ook beschikbaar voor zzp'ers die voor het bedrijf werken en andere werknemers met een minder duurzame arbeidsrelatie, zoals tijdelijke arbeidsplaatsen of beschut werk. Het maakt niet uit of de werknemer Nederlands als moedertaal heeft of een (arbeids-)migrant is.

Als werkgever kun je subsidie aanvragen om jouw medewerkers te helpen bij het verbeteren van hun taal-, reken- en/of digitale vaardigheden. Dit is niet alleen belangrijk voor het werk, maar ook voor de samenleving, zodat ze zich goed verstaanbaar kunnen maken, anderen begrijpen, kunnen rekenen, en/of goed met computers kunnen omgaan. Dit geldt zowel voor medewerkers met een vast als tijdelijk contract.

Het maakt ook niet uit of de medewerker Nederlands spreekt als eerste taal of uit een ander land komt om hier te werken. Het geld mag ook gebruikt worden voor verschillende soorten trainingen op deze gebieden. Let op: de subsidie mag alleen gebruikt worden voor medewerkers die qua taalvaardigheid, rekenen, of computergebruik op een lager niveau zitten dan normaal (niveau 2F).

Beschikbare bedragen en lotingprocedure

Voor beide subsidiestromen geldt een maximumbedrag van 125.000 euro per aanvraag, met een eigen bijdrage. Tel mee met Taal vergoedt 67% van de activiteiten. Het maximumbedrag per cursist is bij werknemers 1.500 euro (bij ouders 600 euro). In 2023 is er 3,35 miljoen euro beschikbaar voor laaggeletterde werknemers en 1,75 miljoen euro voor ouders.

Hoe aanvragen?

De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-i) voert de subsidieregeling uit voor Tel mee met Taal. Aanvraagformulieren zijn beschikbaar op de website van DUS-i. Heb je interesse in een training via OCD Opleidingen? Wij kunnen je eventueel ook ondersteunen bij de subsidieaanvraag.

NT1, NT2 en digitale vaardigheden ontwikkelen bij OCD Opleidingen

Bij OCD Opleidingen begrijpen we als geen ander het belang van Nederlandse en digitale taalvaardigheid. Gedreven door globalisering en digitalisering bieden we al jarenlang Nederlands als eerste taal (NT1), Nederlands als tweede taal (NT2), en trainingen op het gebied van digitale vaardigheden aan. Naast het organiseren en geven van de trainingen kan OCD Opleidingen jou als werkgever ondersteunen bij de subsidieaanvraag.

Meer weten over de mogelijkheden bij OCD Opleidingen? Vul het contactformulier in en één van onze collega's neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te informeren!

Gratis intake gesprek
Vraag een gratis intakegesprek aan en krijg meer informatie over de trainingen die OCD Opleidingen biedt en de mogelijkheden van de Tel mee met Taal regeling

** Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.
Bel voor meer informatie