Soms ligt het geld gewoon voor het oprapen

Tijdens een van mijn dagelijkse wandelingen langs de IJssel viel mijn oog op een briefje van 50 euro, altijd leuk! Je hoeft er weinig tot niets voor te doen en het is toch een leuk bedrag. Mijn gedachten gingen direct naar al die subsidiegelden van de overheid die wachten op een mooie bestemming.

Human capital

Organisaties draaien voor het grootste deel op menskracht. Wat mij betreft kan het niet genoeg worden benoemd, medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van een organisatie, het zogenoemde human capital. Belangrijk dus om hen actief, betrokken, fit en bij de tijd te houden. De overheid helpt daar graag bij.

Investeren in kennis

Ik zeg niets nieuws als ik vertel dat we leven in een wereld die snel twee grote veranderingen ondergaat. Ten eerste digitaliseren we en ten tweede globaliseren we in rap tempo. Bijblijven is wel het minste wat je moet doen, maar om voorop te kunnen lopen, vraagt om een dagelijkse investering in kennis en kunde van uzelf en uw medewerkers.

Subsidies

Bovenstaande heb ik natuurlijk niet in mijn eentje bedacht. Wie veel leest en zijn oor te luister legt, weet inmiddels ook dat deze ontwikkelingen gaande zijn en dat deze in de komende jaren alleen maar toe zullen nemen. Exact om die redenen spelen overheden wereldwijd in op deze thema’s. In Nederland en Europa zijn al jaren hele mooie subsidieprogramma’s actief die helpen bij het investeren in uw human capital.

Binnen handbereik

Lastig, nee hoor! Gek genoeg hebben veel ondernemers nog vaak een gevoel van onbehagen als het om subsidies gaat. “Dat is toch heel veel werk?”, hoor ik vaak. Of: “Ja, dan stop je daar tijd in en dan krijg je jaren later een heel klein bedrag terug”. Gelukkig is er goed nieuws. Ook de overheid heeft deze kritiek gehoord en beter nog, er iets mee gedaan. Veel subsidies zijn laagdrempelig geworden, zoals het aanvragen ervan en er wordt vaak op basis van een voorschot uitbetaald. Boter bij de vis zullen we maar zeggen.

Win-win

Een beetje van mijzelf en een beetje van Maggi, een slogan die vrijwel iedereen kent. Bij investeren in personeel kan het net zo gaan. Wij hebben zelf geïnvesteerd in een medewerkster die u kan adviseren en indien gewenst ook kan helpen met de aanvraag. Neem gerust eens contact met ons op. Een win-win situatie, zou ik zeggen.

Auteur

Micha te Wieske is na zijn studie HRM aan de AMA in Deventer gestart met het organiseren van bedrijfstrainingen op het gebied van talen zoal Engels en Duits en diverse Microsoft trainingen met onder andere Sharepoint en Excel. En, zoals je van een moderne opleider mag verwachten, zijn wij ook volop bezig met digitaal leren, oftewel e-learning.

Micha te Wieske
Datum: Deventer 7 april 2021