Daag je hersenen uit

Heb jij ze nog op een rijtje?

Daag je hersenen uit in coronatijd

Door Micha Te Wieske – Directeur OCD Opleidingen

‘Ben jij het thuiswerken en thuiszitten ook zo zat?’ Die vraag hoor ik steeds vaker. Van collega’s, familie en vrienden. Ik moet zeggen, aan mezelf merk ik het ook al een tijdje. Het thuiswerken en het vele thuis zijn hakt erin. Samen met mijn vriendin Caroline thuis aan het werk en elkaar afwisselen omdat de kinderen er ook nog zijn. Dat gecombineerd met het huishouden én parttime meester spelen? Ga d’r maar aanstaan. Best wel pittig dus! De vraag triggerde mij wel om uit te zoeken wat je kunt doen om je hoofd helder en fit te houden in deze coronacrisis. Zodat je ze allemaal nog een beetje op een rijtje houdt.

Van stress naar creativiteit.

Als directeur van OCD opleidingen weet ik uit ervaring dat zo’n lange tijd in lockdown best wel een aanslag is op jou als persoon. Het kan natuurlijk veel stress geven en zelfs leiden tot chronische stress. Maar het kan ook leiden tot creativiteit. En dat is natuurlijk positief! Merk je dat je de bank niet meer afkomt of dat je ideeën op zijn? Daag vooral je hersenen uit. Volgens Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) is dit heel belangrijk. We hebben er allemaal niet voor gekozen om in deze crisis terecht te komen. Maar Erik tipte mij: als je er dan toch in zit, maak er het beste van en daag je brein uit. Dit is het juiste moment om dat te doen. Net als je hersenen fit te houden. Hoe? Ik deel mijn én zijn tips graag.

Erik-Scherder Fotografe: mw Keke Keukelaar

1. Eet gezond

Dit is een lastige in deze crisis, ik weet het. Maar goede voeding is belangrijk om je hersenen fit te houden. De hersenen gebruiken een groot deel van je energie. Eet daarom veel groente, fruit en volkoren graanproducten.

2.    Luister naar muziek

Zelf ga ik graag naar concerten en festivals, maar dat is nu al een tijdje niet mogelijk. Toch is het voor je hersenen heel goed om naar muziek te luisteren. En dan vooral muziek die je zelf goed vindt. Muziek activeert ons hele brein. Het is een krachtig middel om bepaalde emoties op te roepen. Erik Scherder geeft aan: Muziek helpt het brein verder te ontwikkelen. Muziek spelen, luisteren, etc. Dit helpt allemaal! Je hersenen zijn langer beschermd tegen ouderdomsziekten. Verder gaan hersenhelften veel beter met elkaar samenwerken. Je komt door muziek op nieuwe ideeën en die kun je wel gebruiken in deze crisis…

3.    Slaap voldoende

Naast gezond eten en drinken, is slaap ook essentieel voor een gezonde grijze massa. Met genoeg slaap kunnen je hersenen optimaal presteren. Je lichaam en brein kunnen dan lekker rusten en weer opladen. Lukt het niet om in slaap te komen vanwege bijvoorbeeld zorgen rondom corona? Probeer dan eens te mediteren. Mediteer regelmatig en de productie van stresshormonen zal verminderen!

4.    Ga weer (meer) bewegen

Nederlanders zitten veel en zeker nu hoor ik om me heen dat veel mensen weinig bewegen. Maar bewegen is juist nu extra belangrijk. Zowel voor je lichaam als je geest. Erik Scherder roept op: ‘Stop met het inactieve leven. Doe normaal en ga gewoon weer bewegen.’ Een actieve levensstijl heeft veel voordelen. ‘Je doet een enorme investering in de kwaliteit van je vaten, spieren, gewrichten en je hersenen. Je brein wordt complexer en daardoor kun je misschien wat beter stress aan’. Dus ga ’s avonds even wandelen met een vriend of vriendin (op 1,5 meter afstand uiteraard). Of doe een online workout van 30 minuten via Youtube. Wel even de gordijnen dichtdoen, anders kunnen de buren ook meegenieten.

5.    Volg een online cursus

Beter Engels leren spreken? Of misschien zelfs zakelijk Engels leren? Je hebt nu de tijd voor een online cursus! En het triggert je hersenen weer. Het zijn allemaal nieuwe prikkels voor je brein. Bij OCD hebben we zelfs een spoedcursus Engels die je volledig veilig online kunt volgen. Snel Engels leren, waar je later weer van kan profiteren. Of zelfs nu al, voor als je je internationale collega’s via Teams of Zoom online spreekt.

Andere taal leren

Naast Engels hebben we nog meer taalcursussen die je online kunt volgen. Hoe is jouw Duits bijvoorbeeld? Ook een cursus Duits kun je bij ons gewoon online doen. Lekker veilig en je kunt dit doen waar en wanneer jij dat wilt. Bekijk ons volledige aanbod taalcursussen.

Daag je hersenen uit!

Binnenkort ben ik jarig en ik weet nog niet of ik het echt fysiek ga vieren. Maar omdat ik mezelf ook graag wil blijven uitdagen in deze tijd én jou wil helpen, heb ik een mooi verjaardagscadeau bedacht. Een online mini college van Erik Scherder. Op 16 juni (mijn verjaardag dus) vindt het online college ‘Daag je hersenen uit’ plaats en jij kunt ook deelnemen! Er is een beperkt aantal plaatsen, dus meld je hier zo snel mogelijk aan. Wil jij je brein ook lekker fit houden? Kijk dan vooral naar ons online mini college op 16 juni. Tot die tijd hoop ik dat je gezond blijft. Zowel in het koppie als fysiek.

Gratis intake gesprek
Vraag een gratis intakegesprek aan en krijg een persoonlijk leeradvies.

** Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.
Bel voor meer informatie