Duits leren bij OCD Opleidingen:

Kom bij ons je grenzen verleggen

 • Jouw eigen persoonlijke trainer
 • Altijd een locatie bij jou in de buurt of bij jou op kantoor
 • Effectief en snel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie
 • Je zelfvertrouwen vergroten
Informatie aanvragen

Het belang van de Duitse taal 

De Duitse taal is een van de meest belangrijke talen ter wereld. Het wordt gesproken door meer dan 100 miljoen mensen en is de officiële taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein. Bovendien is het ook een van de officiële talen van Zwitserland, België en Luxemburg. Het belang van de Duitse taal kan niet worden overschat, om verschillende redenen.

Ten eerste is Duitsland de grootste economie van Europa en de vierde grootste economie ter wereld. Het is een belangrijke handelspartner voor veel landen en veel bedrijven hebben Duitstalige klanten en leveranciers. Het kennen van de Duitse taal kan dan ook een groot voordeel zijn voor mensen die internationaal zaken doen. Het kan u helpen om nieuwe klanten te werven, bestaande relaties te versterken en betere deals te sluiten. Ten tweede is Duitsland een belangrijk land voor wetenschap, technologie en onderzoek. Het heeft een aantal van de beste universiteiten en onderzoeksinstellingen ter wereld en veel van hun publicaties zijn in het Duits. Het beheersen van de Duitse taal kan dan ook een groot voordeel zijn voor studenten en onderzoekers die toegang willen krijgen tot de nieuwste onderzoeksresultaten en ontwikkelingen. Ten derde is Duitsland een belangrijke culturele en literaire natie. Het heeft een lange geschiedenis van invloedrijke literatuur, muziek en kunst. Het kunnen lezen van Duitse literatuur in de oorspronkelijke taal kan een dieper begrip geven van de cultuur en de geschiedenis van het land. Het kan ook helpen om beter te begrijpen hoe de Duitse taal is geëvolueerd en hoe deze wordt gebruikt in verschillende contexten. Ten slotte kan het leren van de Duitse taal u helpen om uw eigen taalvaardigheden te verbeteren. Duits heeft een complexe grammatica en het leren ervan kan u helpen om uw kennis van grammatica in het algemeen te verbeteren. Het kan ook helpen om uw geheugen en concentratie te verbeteren, en om u meer open te stellen voor andere culturen en talen.

Kortom, het belang van de Duitse taal kan niet worden onderschat. Het beheersen ervan kan u helpen om betere zakelijke relaties te ontwikkelen, toegang te krijgen tot de nieuwste ontwikkelingen in wetenschap en technologie, culturele ervaringen te verrijken en uw eigen taalvaardigheden te verbeteren. Het leren van Duits is een waardevolle investering in uw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

De groei van de Duitse taal 

De Duitse taal is de afgelopen eeuwen enorm gegroeid en geëvolueerd. Oorspronkelijk ontstaan uit het oude West-Germaanse dialect, heeft het zich ontwikkeld tot een van de meest gesproken talen ter wereld. Tegenwoordig wordt het gesproken door meer dan 100 miljoen mensen en is het de officiële taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein, en een van de officiële talen van Zwitserland, België en Luxemburg. De groei van de Duitse taal kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste was Duitsland historisch gezien een belangrijk land in Europa, met een grote invloed op de politiek, economie en cultuur van de regio. Hierdoor werd de Duitse taal steeds belangrijker als communicatiemiddel tussen landen en volkeren.

Daarnaast heeft de Duitse taal een belangrijke rol gespeeld in de wetenschap en filosofie. Veel van de meest invloedrijke wetenschappers en filosofen uit de geschiedenis van Europa, zoals Albert Einstein, Immanuel Kant en Friedrich Nietzsche, schreven in het Duits. Dit heeft bijgedragen aan de status van de Duitse taal als een belangrijk medium voor intellectuele uitwisseling. Ook heeft de Duitse taal zich door de jaren heen ontwikkeld en aangepast aan de veranderende omstandigheden. Tijdens de Middeleeuwen werd het Middelhoogduits gesproken, gevolgd door het Nieuwhoogduits tijdens de vroegmoderne periode. In de 20e eeuw werd het Duits verder beïnvloed door de internationale ontwikkelingen, met name door de invloed van het Engels op de taal. Tegenwoordig wordt het Duits nog steeds veel gebruikt in wetenschap, economie, cultuur en politiek. Het is een belangrijke taal voor handel en internationale betrekkingen, en de populariteit van het Duits als tweede taal blijft groeien. Bovendien zijn er in veel landen Duitse scholen en taalinstituten die de Duitse taal onderwijzen aan een breed publiek.

Kortom, de groei van de Duitse taal is een fascinerend fenomeen dat ons laat zien hoe een taal zich kan ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende omstandigheden. De Duitse taal blijft een belangrijk communicatiemiddel in een steeds verder globaliserende wereld, en het leren van Duits kan zowel persoonlijk als professioneel veel voordelen bieden.

 

Redenen om de Duitse taal te leren 

Er zijn vele redenen waarom iemand ervoor zou kiezen om Duits te leren. Hieronder staan enkele belangrijke redenen: 

 • Carrièrekansen: Duits is een van de meest gesproken talen ter wereld en het is de officiële taal van enkele belangrijke economieën, zoals Duitsland en Oostenrijk. Het beheersen van de Duitse taal kan dan ook een groot voordeel zijn in het zakendoen en kan leiden tot betere carrièrekansen.  
 • Academische mogelijkheden: Duitsland heeft een uitstekend onderwijssysteem en staat bekend om zijn toonaangevende universiteiten. Duits spreken kan dan ook belangrijk zijn voor het volgen van een studie in Duitsland of het lezen van Duitstalige wetenschappelijke literatuur.  
 • Reizen: Duitsland is een van de meest populaire reisbestemmingen in Europa en het Duits spreken kan het reizen in het land veel gemakkelijker maken. Het spreken van de Duitse taal kan ook nuttig zijn bij het reizen naar andere Duitstalige landen, zoals Oostenrijk en Zwitserland.  
 • Culturele en literaire uitwisseling: Duitsland heeft een rijke culturele en literaire geschiedenis en er zijn talloze Duitstalige klassiekers die het lezen waard zijn. Door Duits te leren, krijg je toegang tot deze rijke culturele traditie en kun je gemakkelijker communiceren met Duitstalige mensen.  
 • Taalkundige uitdaging: Duits is een complexe en rijke taal met vele nuances en regels. Het beheersen van het Duits kan dan ook een uitdagend en boeiend proces zijn dat veel voldoening kan geven.  

Kortom, er zijn talloze redenen om Duits te willen leren. Of je nu geïnteresseerd bent in carrièremogelijkheden, reizen, cultuur of taalkundige uitdagingen, het beheersen van het Duits kan een waardevolle vaardigheid zijn die je leven kan verrijken. 

 
Informatie Duits leren aanvragen
 

Duits leren: de basis leggen

Als je overweegt om Duits te leren, is het belangrijk om een goede basis te leggen voordat je verder gaat. Hieronder vind je enkele tips om de basis van de Duitse taal te leggen.

 • Leer het Duitse alfabet: Het Duitse alfabet is vergelijkbaar met het Engelse alfabet, maar er zijn enkele extra letters, zoals ä, ö en ü. Het is belangrijk om deze letters goed te leren en te begrijpen hoe ze worden uitgesproken.  
 • Leer de basisgrammatica: De Duitse grammatica kan complex zijn, maar het is belangrijk om de basis te begrijpen voordat je verder gaat. Leer bijvoorbeeld hoe de woordvolgorde werkt en hoe je de verschillende naamvallen moet gebruiken. 
 • Begin met basiswoorden en -zinnen: Leer enkele basiswoorden en -zinnen, zoals begroetingen, getallen en alledaagse uitdrukkingen. Dit zal je helpen om te communiceren en de taal te gebruiken in de praktijk.  
 • Luister naar Duitse muziek en kijk naar Duitse films: Luisteren naar Duitse muziek en kijken naar Duitse films kan je helpen om de uitspraak en de intonatie van de taal te begrijpen. Het kan ook helpen om vertrouwd te raken met de Duitse cultuur.  
 • Oefen regelmatig: Oefening baart kunst, en dit geldt zeker voor het leren van een nieuwe taal. Oefen regelmatig door te spreken, te lezen en te schrijven in het Duits. Zo bouw je langzaam maar zeker je vaardigheden op.  

Het leren van een nieuwe taal kan een uitdagend proces zijn, maar door een goede basis te leggen en regelmatig te oefenen, kun je je vaardigheden in het Duits opbouwen. Vergeet niet om geduldig te zijn en te genieten van het leerproces!

 

Verschillende lesvormen om de Duitse taal te leren  (spreken)!

Om Duits te leren, zijn er verschillende lesvormen beschikbaar, elk met unieke voordelen. Hieronder vind je enkele populaire methoden: 

 • Klassikaal onderwijs: Deze methode biedt directe interactie met een docent en medestudenten, wat de mogelijkheid geeft om vragen snel en efficiënt te stellen en feedback te ontvangen. Klassikaal onderwijs is ook geschikt voor mensen die behoefte hebben aan een gevoel van verantwoordelijkheid om hun studie vol te houden. 
 • Online cursussen: Flexibele online cursussen kunnen op elk moment en op elke locatie gevolgd worden. Dit maakt ze ideaal voor drukbezette mensen of degenen die ver van een taalschool wonen. Online cursussen zijn vaak betaalbaar en bieden een breed scala aan lesmateriaal, variërend van video-tutorials tot interactieve oefeningen. 
 • Taaluitwisseling: Door taaluitwisseling kun je Duits leren terwijl je ook de mensen, het land en de cultuur ontdekt. Dit stelt je niet alleen in staat om je taalvaardigheden te verbeteren, maar ook om nieuwe culturele ervaringen op te doen. 
 • En tot slot zijn er individuele lessen. Deze lessen bieden een persoonlijke en op maat gemaakte aanpak, waardoor je specifieke vragen kunt stellen en je eigen tempo en niveau kunt bepalen. Individuele lessen zijn ook ideaal als je specifieke doelen hebt, zoals het verbeteren van je zakelijk Duits. Bij OCD Opleidingen kun je terecht voor individuele maatwerktrainingen. We informeren je graag over onze werkwijze en de mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Laat daarvoor je gegevens achter onderaan de pagina, of klik op de button hieronder!   
Informatie Duits leren aanvragen

Onthoud dat er geen enkele lesvorm is die het beste is voor iedereen. Het is belangrijk om te overwegen welke lesvorm het beste past bij jouw persoonlijke situatie en leerbehoeften voordat je een beslissing neemt.  

 

Het Europees Referentiekader voor talen en de Duitse taalniveaus  

Het Europees Referentiekader voor talen (ERK) is een gestandaardiseerd systeem dat de niveaus van taalbeheersing beschrijft voor verschillende talen, waaronder Duits. Het ERK biedt een gemeenschappelijke basis voor het beoordelen en vergelijken van taalvaardigheden in Europese landen.

Het beschrijft zes competenties: luisteren, spreken, lezen, schrijven, grammatica en vocabulaire. Elk niveau binnen het ERK wordt gedetailleerd beschreven aan de hand van specifieke criteria, die aangeven welke vaardigheden en kennis vereist zijn om dat niveau te bereiken. Het ERK wordt gebruikt door onderwijsinstellingen, taaltrainingscentra en bedrijven om taalvaardigheden te beoordelen, certificeringen te vergelijken en taalonderwijs te structureren. Het ERK is een waardevol instrument voor iedereen die zijn taalvaardigheden wil verbeteren, zijn niveau wil bepalen of internationale communicatie en samenwerking wil bevorderen.  

Ook bij OCD Opleidingen maken wij gebruik van het Europees Referentiekader voor talen. Voorafgaande aan een training of cursus testen wij jouw taalniveau aan de hand van een taaltest.

Wil je meer weten over het ERK, en hierbij de verschillende taalniveaus? Klik dan hier.

 

Duits leren met ons aanbod Duitse taaltrainingen  

De taaltrainingen Duits die OCD Opleidingen aanbiedt zijn allemaal op maat zodat ze zo optimaal mogelijk bijdragen aan jouw taalontwikkeling. Maar hoe doen wij dat nou eigenlijk? Door middel van een persoonlijk intakegesprek achterhalen we jouw ontwikkelvraag. Waarom wil je nou eigenlijk Duits leren en waar heb je het voor nodig? Voorafgaand aan dit intakegesprek nemen we onze taaltest Duits af om te onderzoeken op welk niveau jouw Duits op dit moment is. Met de informatie die we uit de taaltest en het intakegesprek halen stellen we een persoonlijk studieadvies en offerte voor jouw maatwerktraining Duits op.    

Wanneer jij akkoord geeft gaan we aan de slag! We koppelen je aan een ervaren trainer/docent die een persoonlijke kennismaking met jou plant. Dit gesprek is het startpunt van de taaltraining Duits Onze training Duits kent een praktijkgerichte aanpak. Theorie, grammatica en diverse praktische oefeningen volgen elkaar op waardoor er altijd ruimte is voor jouw leer- en ontwikkelvraag, die altijd centraal staat. Wij zijn pas tevreden wanneer jij dat bent.  

Na afloop van de cursus Duits ontvang je altijd een OCD Opleidingen certificaat van de desbetreffende cursus Duits. Hierop staat o.a. je Duitse taal score, zodat je je niveau kan aantonen. Dus kom bij OCD Opleidingen Duits leren en vraag nu nog een gratis intakegesprek aan. 

Informatie Engels leren aanvragen
Gratis vrijblijvend intake gesprek
Vraag een gratis intakegesprek aan en krijg een persoonlijk leeradvies.

** Na aanvraag nemen wij telefonisch contact met u op om kennis te maken.
Bel voor meer informatie
In 4 stappen naar jouw persoonlijke training op maat!
Weten, Meten, Bespreken en Adviseren, dé OCD Methodiek
Stap 1
-weten-
We brengen samen jouw wensen en behoeften in kaart.

Met een online vragenlijst gaan we jouw leervragen in kaart brengen.
Stap 2
-meten-
We brengen samen jouw startniveau in kaart.

Op basis van een professionele test meten we je startniveau.
Stap 3
-bespreken-
In een gesprek bepalen we wat de beste aanpak voor jou is.

Met één van onze studieadviseurs bespreek je stap 1 & 2.
Stap 4
-adviseren-
Jij ontvangt een persoonlijk leeradvies en offerte voorstel.

Op basis van alle uitkomsten adviseren wij jou over de beste manier om jouw leerdoelen te behalen.
 • Training op maat
 • 1 op 1 met een trainer
 • Passend in jouw agenda
 • Op jouw tijden en dagen

vraag nu je gratis intake aan

Waarom een Duitse taaltraining van OCD Opleidingen?

 • Jouw eigen persoonlijke trainer
 • 8.7 klantwaardering
 • Leren in kleine groepen of 1-op-1
 • Flexibel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie
 • Altijd een locatie bij jou in de buurt of bij jou op kantoor
 • Effectief en snel leren: jij kiest de data, tijden en de lesfrequentie

Volg OCD Opleidingen ook op sociale media: